BLOG

Witamy Na Naszym Blogu!
Jaką rolę w wypiekaniu pity odgrywają drożdże?
Pita to przysmak wielu smakoszy pieczywa, ze względu na mnogość wersji, w jakich może być spożywana. Nadziewana, faszerowana, czy jako dodatek do moczenia w sosach - to tylko niektóre z pomysłów. To, co charakteryzuje pitę, to prosty skład i unikalny smak. Chlebek...
Pita, puri, piada, chlebki naan – co je różni?
Każda kultura ma swoje nawyki, przyzwyczajenia, zasady, a także charakterystyczne elementy kuchni. Jednym z nich jest pieczywo, które od dawna gości na naszych stołach, zajmując na nich główne miejsce. Skupiając swoją uwagę wokół produktu, który znalazł zastosowanie w...
Hummus – wszystko o słynnej paście z ciecierzycy
Hummus to pasta z ciecierzycy, która jest bardzo odżywcza i łatwa w przygotowaniu. Jest szczególnie popularny w kuchni wegańskiej, ponieważ cieciorka z powodzeniem może zastępować mięso. Czym jest hummus? Hummus dosłownie oznacza ciecierzycę. Ma formę kremowej pasty,...
Jakie rodzaje mięsa sprawdzają się do pity?
Charakterystyka pity Pita z definicji jest okrągłą, pszenną oraz płaską bułką. Swoją popularność zyskała dzięki krajom Bliskiego Wschodu i Maghrebu. Najczęściej spożywania w połączeniu z pikantnymi sosami oraz mięsem. Jej podstawowe składniki to woda, mąka oraz...
Chlebek pita — jaka historia się z nim wiąże?
Każdy chociaż raz w życiu jadł pitę, ale czy zastanawiał się, jaka historia kryje się za tym niepozornym kawałkiem pieczywa? Zapewne nie, ale kiedy weźmiemy pod uwagę fakt, iż jest to najstarszy wytwarzany przez człowieka wyrób, chcemy dowiedzieć się o nim więcej. W...
Pomysły na pożywne śniadanie z użyciem pity
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlatego powinien być niezwykle pożywny, ale również smaczny. Poniżej 5 dość prostych przepisów na śniadanie z użyciem pity. ”Leniwy” naleśnik na dobry start Jest to dość proste danie, które nie wymaga wielu składników....
Pita na stole wigilijnym — jak ją wykorzystać?
Pita jest jednym z najstarszych rodzajów chleba. Są to okrągłe, pszenne i płaskie placki. Uzyskuje się je dzięki połączeniu, między innymi, mąki, wody i drożdży. Ich fenomen polega na tym, że można je wypełnić dowolnym farszem. Bez dodatków również smakują świetnie....
Dania z użyciem arabskiej pity
Pita kojarzona jest głównie z krajami Bliskiego Wschodu i Maghrebu, a czym właściwie jest? To okrągłe, płaskie placki wykonane z mąki, wody i drożdży. Niektórzy znają ją pod nazwą arabskiego lub syryjskiego (skąd najprawdopodobniej pochodzi) chleba. Gastronomia...
Rodzaje kebabów i ich charakterystyka
Kebab to danie znane wielu osobom, potrawa ta pochodzi z Turcji i ma ponad dwadzieścia odmian. Każda forma kebaba jest ciekawa i odmienna, w zależności od miejsca, gdzie jest przygotowywana. W Polsce najczęściej można spotkać przydrożne restauracje lub foodtrucki...
Pita, lawasz, tortilla czy maca? Różnice i podobieństwa
W polskiej kuchni coraz szerzej znane zaczynają być zagraniczne odpowiedniki naszego rodzimego chleba. Już w prawie każdej restauracji i knajpie możemy dostrzec w menu pozycje, takie jak lawasz czy pita. Problem pojawia się jednak kiedy stajemy przed wyborem jednego z...
Godziny Pracy:
Poniedziałek-Piątek
08.00 – 17.00
Obserwuj Nas
Adres:
Al. Krakowska 8, 05-552
Wola Mrokowska, Poland
Numer Kontaktowy
+48 577 555 418
+48 730 537 025
Adres E-mail
Info@ekmek.pl