Miłośnicy pieczywa coraz częściej poszukują ciekawych rozwiązań, aby urozmaicić swoją dietę. Tradycyjne kanapki chętniej zostają zastępowane przez pszenne tortille i pełnowartościowe bagietki. Do grona piekarniczego z większym zaangażowaniem zaglądają konsumenci chcący znaleźć nieoczywisty rodzaj pieczywa. W ten sposób coraz chętniej kupowana okazuje się pita. Ten cienki rodzaj pieczywa skradł serca już niejednego amatora mącznych smakołyków. Czy jednak pita to dobre rozwiązanie dla osób z nietolerancją glutenu?

Zastosowanie pity

Pita to cieniutkie pieczywo tworzone z mieszanki ciasta z dodatkiem drożdży. Najczęściej pita kojarzona jest z kebabem lub innym tureckim przysmakiem, ale jej zastosowanie jest bardzo szerokie. Ten pyszny chlebek nadaje się na każdą część dnia. Idealnie sprawdzi się jako orientalne śniadanie. Z dodatkiem mięsa oraz warzyw, pita okaże się doskonałą podstawą na obfity pożywny obiad. Ten pyszny produkt rewelacyjnie sprawdzi się także jako kolacja, bądź przekąska podczas przyjęcia dla przyjaciół. Ogromną zaletą jest różnorodny rozmiar produktu. Ten delikatny chlebek kupić można w rozmiarach od 16 do 33 cm, co rozwiąże problem zaspokojenia nawet największych głodomorów.

Alergie

Pita to produkt, do którego produkcji wykorzystuje się tylko kilku produktów. W dobie wielorakich alergii zakup produktów piekarniczych stawia konsumentów przed nie lada wyzwaniem. Ze względu na małą ilość składników, pita może okazać się doskonałym produktem dla osób z różnorodnymi alergiami oraz nietolerancjami pokarmowymi. Warto wiedzieć, że pita wypiekana jest wyłącznie ze składników pochodzenia roślinnego, dzięki czemu idealnie sprawdzi się dla osób o upodobaniach wegetariańskich i wegańskich.

pieczywo bez glutenu

Pita bezglutenowa

Innowacją w dziedzinie piekarniczym okazują się produkty przeznaczone dla osób z celiakią. Osoby z nietolerancją glutenu wiedzą jak trudne jest utrzymanie diety z wyłączeniem produktów pszennych. Mimo to, bezglutenowe potrawy mają coraz więcej zwolenników, a ich produkty zyskują na różnorodności smaków. Chętni do kulinarnych eksperymentów konsumenci do swojej listy potraw, dołączyć mogą również przepyszną pitę bezglutenową. Ten pozbawiony pszenicy produkt jest tak samo smaczny i pożywny jak jego pszenna siostra, a jeść go można bez obaw o problemy jelitowe.

Zachęcamy Was do skorzystania z ofertą firmy Emek, dzięki której możecie się cieszyć smakowitą pitą bezglutenową każdego dnia!