Czym właściwie jest pita? Słowo to po grecku, oznacza płaski placek. W krajach arabskich natomiast mówi się na niego placek arabski, libański lub syryjski. Ten rodzaj chleba był pieczony już około 12 tysięcy lat temu oraz pochodzi prawdopodobnie ze starożytnej Syrii. Pita to idealna alternatywa dla zwyczajnych obiadów. Jest łatwa do przygotowania i pyszna w smaku.

Składniki pity

Podstawowe składniki tego chlebka to mąka, woda oraz drożdże. Zazwyczaj pity są przygotowywane z kieszonką na farsz, natomiast inaczej jest w przypadku pity typu greckiego. Są one w formie naleśników i po zwinięciu w rożka, wypełnia się je gyrosem. Po upieczeniu chlebek pita jest przede wszystkim elastyczny, ale również lekko chrupiący. Pity greckie to jednak niejedyny rodzaj. Standardowo w tym typie chleba, dzięki drożdżom nasz wypiek tworzy kieszonkę, gdzie później wkłada się ulubione składniki. Warto wspomnieć, że jest to wyrób wegański. Na żadnym etapie powstawania tego wypieku nie używa się składników odzwierzęcych, dlatego takie danie jak pita po grecku, można bez problemu wykonać w wersji wegańskiej.

Przepis na pitę po grecku z kurczakiem

Do zrobienia pity po grecku będą potrzebne takie składniki jak: chlebki pita, pierś z kurczaka, sałata, najlepiej mix różnych rodzajów, czerwona cebula pokrojona w piórka, poszatkowana żółta papryka, ogórek pokrojony w grubą kostkę, plastry pomidora, zielone oliwki w całości.

Sposób przygotowania

Do mięsa należy dodać ostrą i słodką paprykę mieloną oraz łyżeczką sosu sojowego. Później mięso powinno zostać usmażone na patelni. Kolejnym krokiem jest podsmażenie cebuli tak, aby się zeszkliła. Ciągłe mieszanie jest niezbędne, aby uniknąć przypalenia. Pity podgrzewane są w 180 stopniach około 3 min. Warzywa powinny zostać pokrojone, tak jak opisano wyżej. Składniki wraz z sosem należy włożyć do chleba, a następnie pita jest już gotowa do spożycia.

grecka pita

Przepis na wegańską pitę po grecku

Do przygotowania wegańskiej pity będą potrzebne następujące składniki: chlebki pita, mix sałat, garstka rukoli, ser halloumi, ogórek pokrojony w plastry, poszatkowana papryka czerwona, czarne i zielone oliwki, czerwona cebula pokrojona w piórka.

Sposób przygotowania

Warzywa muszą być dokładnie umyte i osuszone z wody, a chlebek podgrzany z obu stron na patelni lub w piekarniku. Następnie ser halloumi należy pokroić w kostkę, a cebulę w piórka. Ser powinien być przyprawiony papryką ostrą i słodką oraz podsmażony na oliwie. Kiedy halloumi jest już przypieczony, to samo należy zrobić z cebulą. Pokrojone, wymieszane ze sobą warzywa oraz ser należy włożyć do chlebków.

Chlebki możecie zakupić na naszej stronie Ekmek.pl. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z ofertą i wgłębienia się w świat pity.