Charakterystyka pity

Pita z definicji jest okrągłą, pszenną oraz płaską bułką. Swoją popularność zyskała dzięki krajom Bliskiego Wschodu i Maghrebu. Najczęściej spożywania w połączeniu z pikantnymi sosami oraz mięsem.

Jej podstawowe składniki to woda, mąka oraz drożdże, dzięki którym podczas pieczenia tworzy się naturalna kieszonka na farsz. Ciasto jest miękkie, puszyste w środku oraz lekko chrupiące na zewnątrz. Nadaje się do długotrwałego przechowywania oraz mrożenia. Przypomina ciasto na pizzę, które można piec w piekarniku lub na patelni bez dodatku tłuszczu.

Pity nie są wykonane z wielu składników, a co za tym idzie, jedynym ich źródłem odżywczym są wspomniane wcześniej drożdże oraz oliwa z oliwek. Te dwa składniki zawierają witaminy z grupy B oraz wiele innych substancji mineralnych, między innymi cynk, chrom, fosfor, magnez, potas, sód, magnez, wapń, żelazo oraz selen. Ze względu na prosty skład są idealnym produktem dla osób dbających o spożywanie w ciągu dnia zbilansowanych posiłków.

Rodzaje mięsa, które najlepiej sprawdzają się jako dodatek do pity

Bułka pita cieszy się ogromnym powodzeniem na całym świecie. Jakim rodzajem mięsa najlepiej wypełnić pite, aby była smaczna? Wielbiciele kuchni greckiej oraz tureckiej preferują usmażoną na ruszcie, a zarazem dobrze przyprawioną wołowinę, jagnięcinę, wieprzowinę oraz drób. Takowy kawałek mięsa do pity możesz przygotować również w przestrzeni domowej. Wystarczy zamarynować go w zalewie, w której skład wchodzi musztarda, oliwa, sól, pieprz oraz przyprawa do kebaba bądź gyrosa. Tak zamarynowane mięso w następnym kroku należy włożyć do lodówki na kilka godzin, a później kroimy na paseczki i smażymy na patelni, a w dalszej kolejności nadziewamy chlebek. Równie smaczna będzie zamarynowania w ten sposób pierś z kurczak jak i boczek.

Wybór rodzaju mięsa do farszu w dużej mierze zależy od naszych smakowych upodobań. Zarówno nadzienie przyrządzanie z wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny, jak i drobiu będzie dobrym rozwiązaniem. Nic zatem nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować tę potrawę zgodnie ze swoimi kulinarnymi preferencjami.

Jeśli zależy Ci na wyrazistym smaku, to najlepiej sprawdzi się w tym przypadku wołowina. Dobrze przygotowane mięso będzie bardzo miękkie oraz smaczne. W przypadku, gdy jesteś przywiązany do polskich smaków i nie lubisz próbować nowych potraw, wybór drobiu to zawsze dobry pomysł. Jagnięcina z kolei jest rozwiązaniem dla osób, które lubią poznawać i czuć charakterystyczny aromat jedząc daną potrawę. Zaletą tego rodzaju mięsa jest duża ilość walorów zdrowotnych.

Pita to znakomity zamiennik tradycyjnego pieczywa. Jeśli znudziło Ci się jedzenie kanapek ze zwykłego chleba, warto samodzielnie zacząć przygotowywać pity, zarówno w wersji śródziemnomorskiej jak i orientalnej. Sprawdza się jako przekąska pomiędzy posiłkami oraz jako danie główne, wszystko zależy od dodatków, na które się zdecydujesz, ponieważ pita sama w sobie nie jest zbytnio kaloryczna.