Kebab to obecnie jedno z najczęściej podawanych dań w polskiej gastronomi. Fastfood serwuję się w picie, tortilli lub macy z dodatkiem mięs, warzyw, i różnych sosów. W jego skład wchodzą głównie mąka, drożdze i woda, toteż podczas wypiekania pieczywo wyrasta, tworząc tzw. kieszonkę, do której wkłada się wybrane nadzienie. Powstają liczne przepisy na doskonałe farsze, dobierając różne rodzaje mięs, serów, warzyw czy sosów.

Nadzienie mięsne

Preferując farsz mięsny, najczęściej wybieramy mięso wołowe, wieprzowe lub z kurczaka, przygotowane przy użyciu wybranych przypraw. Popularnym wariantem jest łączenie wybranego rodzaju mięsa z serami i warzywami. Cenionym dodatkiem urozmaicającym smak są również różne sosy.

Nadzienie wegetariańskie

Aktualnie dieta wegetariańska staje się coraz częściej wybieranym trendem żywieniowym. Dla zwolenników takich potraw polecane są nadzienia składające się głównie z warzyw m.in. pomidory, ogórki, sałata, czosnek i cebula oraz różnych rodzajów serów, będących nieodłącznym elementem pity np. feta. Aby poczuć pełnię smaków, wskazane jest dodanie sosu w formie zmiksowanej oliwy z jogurtem naturalnym.

z jakim nadzieniem jesc pite

Pita z hummusem

Hummus staje się coraz popularniejszym dodatkiem wielu potraw szczególnie wśród wegetarian i wegan. Pasta komponuję się zarówno z chlebkiem pita, jak i innymi przekąskami typu kiszone warzywa czy sałatki. Jego przygotowanie jest niezmiernie proste. Wystarczy zblendować ziarna ciecierzycy z sokiem z cytryny i czosnkiem. Wskazane jest również dodanie pasty tahini wykonanej ze zmielonych ziaren sezamu i połączonych z wybranym olejem np. oliwą. Po zmiksowaniu składników otrzymujemy gotowy hummus, który należy przyprawić pieprzem i solą według uznania i włożyć do kieszonki pity. Na górze należy ułożyć pokrojone awokado, rukolę oraz ser feta.

Kebab a zdrowa żywność

Rozpowszechniło się myślenie o kebabie jako fast foodzie. Jednakże wybrane do niego składniki i sposób ich przygotowania mogą uczynić danie zdrowym, a nawet dietetycznym. Zaczynając od wyboru pieczywa, wskazaną alternatywą jest zastąpienie popularnych bułek do kebabów sprzedawanych na polskich straganach chlebkiem pita. Natomiast w zależności od dobranego farszu do pity, można go urozmaicić zdrowymi dodatkami tj. warzywami.

Oczywiście najbardziej dietetyczną alternatywą będzie wybór farszu wegetariańskiego, ale jeżeli wybierzemy nadzienie mięsne, należy zwrócić szczególną uwagę na jego przygotowanie. Cenionym sposobem jest pieczenie mięsa na obracającym się szpikulcu. Wówczas intensywnie wytapia się z niego tłuszcz.

Kolejnym krokiem jest przyrządzenie zdrowego sosu do kebaba. Najprostszym w wykonaniu jest czosnkowy, który zazwyczaj w lokalach przygotowywuję się na bazie majonezu. Tworząc zdrowego kebaba, powinniśmy zastąpić majonez jogurtem naturalnym, dodać pokrojony czosnek i odpowiednio przyprawić powstały sos. Jego smak i składniki odżywcze zależą od doboru składników i sposobu ich przygotowania.