Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlatego powinien być niezwykle pożywny, ale również smaczny. Poniżej 5 dość prostych przepisów na śniadanie z użyciem pity.

”Leniwy” naleśnik na dobry start

Jest to dość proste danie, które nie wymaga wielu składników. Potrzebne Ci będą: pita, dwa jajka, ser żółty (50 g), jeden pomidor, sól, pieprz oraz ulubione warzywa.

Przygotowanie:

Rozbić jajka, dodać sól i pieprz. Patelnię podgrzać, posmarować dokładnie olejem roślinnym i wylać mieszankę jajeczną, a na wierzch położyć pitę, zamknąć pokrywką i czekać 3 minuty, aż jajka się usmażą. Następnie odwrócić powstały naleśnik, po czym należy dodać główne składniki: pomidor (można go pokroić w kostkę, plastry, wedle gustu), starty ser i zioła na wierzchu. Pitę złożyć na pół i smażyć z boków przez ok. trzy minuty. Podawać w całości lub pokrojone i posypane ziołami.

Przepis na pyszne i obfite śniadanie z pitą w zaledwie 10 minut

Jeśli rano nie masz zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłku, pita to rozwiązanie dla Ciebie. Będziesz potrzebować pomidora, dwóch jajek, pity, sera, kiełbasy lub szynki, kwaśnej śmietany, soli, pieprzu, papryki mielonej oraz koperku.

Przygotowanie:

Pomidora i kiełbasę pokroić w drobną kostkę, a ser zetrzeć na grubej lub drobnej tarce, posiekać koperek, dodać łyżkę śmietany, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszać w misce. Pitę pokroić na kwadraty, a otrzymaną mieszankę włożyć do pity (można ją zawinąć w tubę lub po prostu złożyć starannie na środku). Rozbić dwa jajka, wymieszać i zanurzyć w nich powstałe ruletki lub kwadraty i smażyć z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem można pokroić na kawałki i posypać koperkiem.

Śniadanie z użyciem pity

Śniadaniowa quesadilla

Jeśli jesteś fanem nieoczywistych dań, quesadilla na pewno pobije Twoje podniebienie. Jedyne czego potrzebujesz do jej wykonania to pita, twarożek, dwa jajka, ser oraz ulubione warzywa.

Przygotowanie:

Jajka smażyć na patelni do miękkości (jak naleśniki). Pitę pokroić w kostkę i posmarować twarogiem. Położyć jajko sadzone na wierzchu. Odwrócić pitę na drugą stronę i dodać nadzienie (tutaj: wedle własnego gustu). Następnie złożyć pitę w kopertę. Przeciąć trójkąt na pół. Quesadillę można podawać na talerzu i posypać ziołami lub/i serem.

Rolls’y

Rollsy to danie, które jest uwielbiane przez wiele osób ze względu na prostotę wykonania oraz niepowtarzalny smak. Do jej wykonania potrzebujesz pity (trzy sztuki), fileta z różowego łososia, jajek, serka topionego, sera żółtego oraz ulubionych warzyw.

Przygotowanie:

Arkusz pity posmarować roztopionym serem i położyć na nim różowego łososia, który został pokrojony w kostkę lub plastry. Przykryć kolejnym arkuszem pity, położyć na nim również ser i posypać startym twardym serem. Znowu wziąć kawałek pity posmarowanej roztopionym serem i drobno posiekaną zieleniną. Całość zawinąć w rulony, opcjonalnie (dla wygody): pokroić.

Dla miłośników kebabów

Jeśli masz ochotę na zdrowego kebaba, poniżej przedstawiamy najlepszy przepis. Do wykonania będziesz potrzebować pity, sera żółtego, majonezu, pomidora, piersi z kurczaka, ogórka, białej cebuli oraz ulubionych przypraw.

Przygotowanie:

Pokroić pomidora i ogórka na kawałki, cebulę posiekać i moczyć przez 30 minut w wodzie z octem (można namoczyć przez noc). Kawałki mięsa usmażyć na patelni, sól i pieprz. Pitę posmarować majonezem, położyć mięso, potem cebulę, dodać trochę majonezu i ułożyć warzywa i zioła. Owinąć pitą; można podsmażyć na patelni.