Pita jest jednym z najstarszych rodzajów chleba. Są to okrągłe, pszenne i płaskie placki. Uzyskuje się je dzięki połączeniu, między innymi, mąki, wody i drożdży. Ich fenomen polega na tym, że można je wypełnić dowolnym farszem. Bez dodatków również smakują świetnie. Kojarzą się one z krajami Bliskiego Wschodu. Na pewno zatem spotkamy je na stole w krajach wybrzeża Morza Śródziemnomorskiego, a co gdyby pojawiły się także na naszych talerzach? O tym, jak można je wykorzystać w okresie wigilijnym, znajdziecie w poniższym tekście.

Pita wypełniona farszem

Na wigilijnym stole, wśród 12 potraw, znajdują się te wypełnione farszem. Są to pierogi, uszka, krokiety. Oczywiście, nie może tych dań tam zabraknąć! Gdyby jednak zostało za dużo farszu, może warto go wykorzystać i w bardzo łatwy sposób wypełnić nimi pity? Prosta, szybka i co ważne, zero waste przekąska. Pita wypełniona farszem stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnych pasztecików. Chlebek smakuje zarówno z tradycyjnym farszem przygotowanym z kapusty i grzybów, ale jeśli już urozmaicone zostają potrawy, to ciekawym rozwiązaniem są inne farsze warzywne.

pita na stole wigilijnym

Pita z hummusem

Podczas wigilii królują dania jarskie. Jednym z najbardziej znanych i lubianych dań wegetariańskich jest hummus. Pita sprawdza się idealnie w połączeniu z hummusem, czyli pastą z ciecierzycy. Pochodzi ona, tak samo jak pita, z krajów Bliskiego Wschodu. Hummus można przygotować na wiele sposobów, zarówno w wersji tradycyjnej, jak i z dodatkiem suszonych pomidorów, papryki, buraków lub dyni. Nie tylko doskonale wygląda, ale też smakuje z falafelem. To rodzaj kotlecików z ciecierzycy i pietruszki, smażonych na głębokim tłuszczu. Pita doskonale smakuje także z innymi sosami, na przykład, z bakłażana.

Zamiast tradycyjnego chleba

Podczas świąt chleb wykorzystywany jest bardzo często. Niektórzy z chlebem jedzą rybę lub kapustę. Zastosowanie znajduje też przy różnego rodzaju zupach. Pita jako jeden z rodzajów chleba, jest zdrowym zamiennikiem tradycyjnego pieczywa. Więc co gdyby chleb zastąpić pitą?

Pita z sałatką

Dla dodania świeżości ogrzewającym i ciężkostrawnym wigilijnym potrawom warto przygotować sałatkę. Może to być kombinacja dowolnych składników. Nada się zarówno zielona sałatka połączona z mozzarellą lub serem feta. Może to być również sałatka jarzynowa, popularna w polskich domach, lub inna sałatka warzywna oblana ulubionym sosem. Pitę można jeść obok lub napełnić ją sałatką.

Pita może mieć naprawdę wiele zastosowań. Stanowi znakomitą alternatywę dla wielu dań, jak na przykład, pasztecików. Może być także dodatkiem do zup lub innych potraw. Jej wykorzystanie jest bardzo praktyczne. Na wigilijnym stole nada nie tylko nowoczesności i urozmaicenia, ale połączy także wiele kultur. Pomimo że pochodzi z krajów arabskich, to dlaczego nie wykorzystać jej w polskiej kuchni? Te pszenne placki uwielbiają ludzie na całej ziemi. Pita jest bardzo lubiana także przez dzieci, mogą być one zatem zachwycone, gdy pojawią się w świątecznym menu.