Masz już dosyć swojej posiłkowej rutyny? Szukasz czegoś, co nieco ją odmieni? Dowiedz się jak w prosty i szybki sposób zrobić chlebek pita i zaskocz swoje kubki smakowe! Poznaj najlepszy przepis na domową pitę. Sprawdź!

Placek pita – co to jest i czym się wyróżnia?

Placek pita jest to niezwykle prosta w wykonaniu, a zarazem smaczna potrawa. Tak naprawdę może być podstawą każdego posiłku – można ją jeść zarówno na słodko jak i słono, ciepło lub zimno a także o każdej porze dnia. To właśnie uniwersalność i proste wykonanie zaskutkowały w tak dużej dużą popularnoś
bułki chleba pita.

Bułki pita – zarys historyczny

Skąd się wzięła tak duża popularność tej uniwersalnej potrawy? Przede wszystkim jest ona bardzo prosta w wykonaniu – ciasto na pitę nie wymaga wielu składników, czy narzędzi, więc mogła być z łatwością przygotowywana nawet przez ludy koczownicze. Stanowi ona jeden z najstarszych rodzajów chleba. Jej korzenie sięgają prawdopodobnie aż do czasów starożytnej Syrii. Placek pita szybko zyskiwała popularność – szczególnie w krajach arabskich, oraz krajach basenu Morza Śródziemnego. Jej nazwa pochodzi z języka greckiego (πίτα) i oznacza owalny, płaski placek. W krajach arabskich nazywa się ją arabskim chlebem.

Jak zrobić pitę? – Tradycyjny przepis na pitę

Jak zrobić pitę? Nic prostszego! Przepis na tradycyjne ciasto na pitę składa się tylko z kilku podstawowych składników. Dodatkowym plusem wykonania domowej pity jest brak konieczności dokładnego trzymania się przepisu – każdy może go nieco zmodyfikować nie zaburzając tym samym pożądanego smaku potrawy.

Składniki:
mąka pszenna (300 gramów)
letnia woda (150 mililitrów)
świeże drożdże (około 10 gramów)
oliwa (łyżeczka)
sól (szczypta)

jak zrobic chlebek pita przepis

Sposób wykonania – jak zrobić pitę?

1. Drożdże dokładnie rozpuszczamy w ciepłej wodzie.
2. Dodajemy pozostałe składniki (mąkę, oliwę i sól).
3. Wyrabiamy ciasto aż do uzyskania jednolitej i elastycznej konsystencji – można zrobić to ręcznie lub przy pomocy miksera (używając odpowiednich końcówek).
4. Gotowe ciasto pozostawiamy przykryte ścierką w suchym i ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na około 60 – 90 minut).
5. Po tym czasie powinniśmy wyłożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę, zagnieść je lekko i podzielić na 4 równe części (może być więcej, jeżeli chcemy uzyskać mniejsze placki).
6. Rozwałkowujemy ciasto na okrągłe placki oraz wkładamy je na rozgrzaną patelnię (bardzo ważne jest to, by nie dolewać żadnego oleju).
7. Ciasto smażymy na małym ogniu z każdej strony aż do zarumienienia.

Tak przygotowane placuszki mogą być podstawą wielu smacznych dań – ogranicza Cię tylko wyobraźnia! Smacznego!
Jeśli jednak nie masz czasu lub po prostu nie lubisz gotować, nic straconego! Zapraszamy do zamawiania pit na naszej stronie, które przygotowujemy według naszego autorskiego przepisu.