Chlebki pita są powszechnie bardzo znane i lubiane. Jest to najstarszy przygotowany chleb przez człowieka. Samo słowo pita pochodzi z języka greckiego i oznacza płaski placek. Wypiekany jest w bardzo wysokiej temperaturze, a podczas pieczenia w jej wnętrzu powstaje tak zwana koszulka, która jest miejscem na idealnie dobrany dla nas farsz. Począwszy od mięsa różnego rodzaju a skończywszy na warzywach i serach. Dowiedz się, w jakiś sposób przyrządzić smaczne nadzienie do chlebka pita. Sprawdź, jakie składniki do niej najlepiej włożyć. Zobacz przepis!

Co włożyć do chlebka pita – nadzienie mięsne

Chlebki pita  można spożywać z różnego rodzaju nadzieniem. Zaczynając od dobrze przygotowanego mięsa, przechodząc przez sery i kończąc na warzywach. Zdecydowanie musimy spróbować, który wariant będzie nam najbardziej smakować. Jeśli zdecydujemy się na mięso to najczęściej wybieranymi wariantami jest mięso wieprzowe, wołowe lub mięso z kurczaka.

Bardzo często jest ono usmażone w ulubionych przyprawach, przygotowane w rodzaju mięsa wkładanego do kebaba. Dodatkowo, warto wprowadzić jakiś dodatek w postaci sosu czy warzyw, które idealnie dopełnią kieszonkę i nadadzą pełni smaku.

Nadzienie wegetariańskie

Alternatywą dla każdego dania mięsnego jest zazwyczaj jego wersja wegetariańska, która również może smakować wyśmienicie. Przykładowym wegetariańskim nadzieniem do chlebka pita jest farsz z warzywami, serem fetą i sosem oliwkowym. Aby wykonać taki przepis będziemy potrzebować warzyw, takich jak: pomidory, czerwona cebula, cukinia oraz ogórki, które kroimy w plastry. Oliwę należy zblendować z jogurtem i doprawić według własnego uznania.

Dobrym pomysłem będzie dodanie odrobiny czosnku do smaku. Warto dodać pokrojony w kostkę ser feta w dużej ilości. Pozostało nam już tylko wypełnić kieszonki pity uprzednio przygotowanym nadzieniem. Na sam koniec należy użyć oliwy z jogurtem do polania pity. Wersja wegetariańska jest już gotowa i można cieszyć się jej smakiem w zaciszu domowym.

ekmek farsz do pity

Chlebek pita wraz z hummusem

Przepisów na nadzienie do chlebka pita jest cała masa. Wszystko zależy od naszych upodobań i kwestii smakowych. Jednak mówiąc pita powinniśmy wspomnieć także o hummusie. Istnieje bardzo prosty przepis – chlebek pita z hummusem i awokado. Istotne w tym przepisie będzie przygotowanie domowego hummusu. Jest bardzo prosty, podobnie jak samo przygotowanie domowej pity.

Do blendera wkładamy odsączone z puszki ziarna ciecierzycy, a następnie dodatki, takie jak sok z cytryny, czosnek, pastę tahini i przyprawy do smaku – sólo raz pieprz. Wszystko razem blendujemy i powstaje gotowa masa do posmarowania naszych chlebków. Na posmarowane hummusem pity układamy rukolę, pokrojone awokado oraz oczywiście ser feta, który jest niemalże nie odłącznym elementem każdego nadzienia do chleba pita.

Jak widać opcji na nadzienie do chleba pita jest bardzo dużo. Wszystko zależy od naszych upodobań. Sam chlebek pita jest bardzo prosty w przygotowaniu, dlatego też jego wypełnienie nie może okazać się zbyt skomplikowane w wykonaniu.