Pita kojarzona jest głównie z krajami Bliskiego Wschodu i Maghrebu, a czym właściwie jest? To okrągłe, płaskie placki wykonane z mąki, wody i drożdży. Niektórzy znają ją pod nazwą arabskiego lub syryjskiego (skąd najprawdopodobniej pochodzi) chleba.
Gastronomia pokochała pitę!
Ten rodzaj wyrobu pszenicznego jest niezwykle popularny w gastronomii. Można wykorzystać ją na wiele sposobów, zarówno do szybkich przekąsek, jak i do obiadów dla całej rodziny!
Dania z użyciem pity (prawie) nie mają końca – można eksperymentować, łączyć różne smaki i sposoby podania. Poniżej kilka takich propozycji.
Czy to pita, czy to pizza?
To idealny pomysł dla fanów pizzy! Pita jest zdecydowanie lżejsza i szybsza w przygotowaniu niż klasyczne ciasto do pizzy, dlatego jej przygotowanie zajmie zdecydowanie mniej czasu, a smak będzie równie wyśmienity.
Składniki:
- 2 arkusze chleba pita;
- 150 g mozzarell;
- 200 g gotowanego fileta z kurczaka;
- 200 g pomidorów;
- 1 duża czerwona papryka;
- 10-12 oliwek;
- 2 łyżki kwaśnej śmietany;
- 2 łyżki pasty pomidorowej;
- 1 łyżeczka oregano.
Przygotowanie:
Zmieszaj śmietanę, koncentrat pomidorowy i oregano. Połóż arkusz pity na blasze do pieczenia, lekko posmaruj śmietaną i pomidorem i posyp odrobiną startego sera. Przykryj górę drugim arkuszem i dobrze posmaruj cały arkusz tym samym sosem. Rozłóż całe nadzienie równomiernie na wierzchu. Posyp pozostałym startym serem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C na 15 minut. I gotowe. Smacznego!
Coś wytrwanego – zawijana pita z łososiem
Kto nie lubi łososia? To jedna z mniej kontrowersyjnych ryb, która powinna posmakować wszystkim – nie tylko na imprezie dla znajomych, ale także podczas rodzinnego spotkania. To genialne rozwiązanie dla tych, którzy nie lubią spędzać w kuchni zbyt wiele czasu.
Składniki:
- 1 mała pęczek kopru;
- 200 g serka śmietankowego;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- 200 g łososia;
- 3-5 pomidorków koktajlowych – opcjonalnie;
- 1 chleb pita.
Przygotowanie:
Drobno posiekaj koperek. Połącz z serkiem śmietankowym i sokiem z cytryny. Pokrój rybę i pomidory na małe cienkie plasterki. Posmaruj chleb pita koperkiem i serem, a następnie dodaj rybę i pomidory. Zwiń w rulon i pozostaw w lodówce na kilka godzin. Przed podaniem pokrój na kawałki.
A może coś na słodko? Pita z piekarnika z twarogiem i makiem
Być może niektórych zaskoczy pomysł wykorzystania pity w formie podwieczorku, deseru, jednak i tutaj pita będzie strzałem w dziesiątkę. Wystarczy kilka popularnych produktów, aby wyczarować idealną przekąskę.
Składniki:
- 100 g maku;
- 300 g twarogu;
- 50 g cukru;
- 2 jajka;
- 2 chlebki pita;
- 1 łyżka stołowa mleka.
Przygotowanie:
Namocz mak we wrzącej wodzie przez 5-6 minut. Twarożek wymieszaj z makiem, cukrem, 2 białkami i 1 żółtkiem. Rozłóż nadzienie na chlebie pita równą warstwą i zwiń w ciasne rulony. Ubij drugie żółtko z mlekiem. Ułóż bułki na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj żółtkiem na wierzchu. Piecz około 15 minut w temperaturze 180°C.
Jak widać, dania z użyciem pity to wiele możliwości, które nie ograniczają się jedynie do zawinięcia w nią warzyw, choć i ta opcja będzie dobra dla wegan/wegetarian (i nie tylko).
Warto rozważyć dania z użyciem pity jako przekąski na różne okoliczności, dzięki którym zaskoczymy swoich gości!