Każdy chociaż raz w życiu jadł pitę, ale czy zastanawiał się, jaka historia kryje się za tym niepozornym kawałkiem pieczywa? Zapewne nie, ale kiedy weźmiemy pod uwagę fakt, iż jest to najstarszy wytwarzany przez człowieka wyrób, chcemy dowiedzieć się o nim więcej. W końcu każdy smakosz chlebka pita powinien wiedzieć, skąd pochodzi jego ulubiony przysmak.
Skąd wzięła się nazwa?
Samo słowo pita pochodzi z języka greckiego (πίτα) i oznacza płaski placek, zaś to najprawdopodobniej wywodzi się od starogreckiego słowa pektos oznaczającego solidny. Jednak to nie jedyna nazwa chlebka pita, w krajach arabskich nazywana jest khubz arabi, czyli arabskim chlebem, w Syrii jest to syryjski chleb.
Krótka historia pity
Szacuje się, że płaski chleb przypominający pitę pieczono już 12 tysięcy lat temu. Wiele osób twierdzi, że za jego recepturę odpowiadają mieszkańcy Bliskiego Wschodu. W niektórych źródłach możemy się dowiedzieć, że pita pochodzi właśnie ze starożytnej Syrii. Przepis bardzo szybko rozprzestrzenił się na południową część Europy oraz północną część Afryki, gdzie po dzisiejszy dzień odgrywa bardzo ważną rolę w jadłospisie i tradycyjnej kuchni.
Co miało wpływ na szybkie rozprzestrzenienie się chlebka pita w świecie? Najważniejszymi czynnikami jest prostota jej wykonania (wystarczy zmieszać mąkę, cukier, sól wodę i drożdże), oraz to, że do jej przygotowania nie potrzeba, ani specjalnych narzędzi, ani pieców. Wystarczyło mieć ognisko, nad którym piekło się odpowiednio uformowane placki ciasta.
Rola pity
Pita tradycyjnie posiada, aż dwie role! Pierwszą z nich, jak wszyscy się domyślają, jest spożywanie, a drugą bycie naczyniem kuchennym. Z powodzeniem zastępuje ona jedzącym nie tylko talerze, ale i sztućce. Kiedy pokroimy placki w trójkąty, w bardzo wygodny sposób możemy nabierać różne sosy i dipy np. hummus z ciecierzycy lub taramosalata, czyli grecką pastę z ikry.
W chlebki pita, niczym w placki można także zawijać różne składniki lub wkładać je do kieszonki, która powstaje w cieście podczas jego pieczenia na rozgrzanej blasze. Piecze się go w temperaturze ponad 230 stopni Celsjusza, co powoduje jego gwałtowne wyrośnięcie. Pity mogą także służyć jako spód do pizzy. W Turcji można zasmakować nawet popularnego dania: lahmacun, czyli okrągłe placki pokryte posiekanym mięsem i ziołami, gdzie pita stanowi spód. Mówi się, że w krajach arabskich nie ma dania, którego nie dałoby się zjeść za pomocą pity – na niej lub w jej środku.
W Grecji można zjeść chlebek grecki, który nieco różni się od tradycyjnego placka pity, gdyż po upieczeniu jest zawijany w rożek, co wiąże się z brakiem kieszonek. Farsz tego dania stanowi gyros.
Jak można jeść pitę?
Pitę można jeść na wiele sposobów, jak zostało już wcześniej wspomniane. Jednak oto kilka szczegółów, na które zwracają uwagę miłośnicy tego rodzaju pieczywa.
Jednym z podstawowych składników jest mięso. Wszyscy smakosze chlebka pita, zgadzają się, że podstawa dobrego farszu do niej jest odpowiednio przyprawione i przygotowane mięso, które w większości przypadków jest najważniejszym składnikiem. Jednak, jak przystało na międzynarodowy przysmak, nie powinno zabraknąć w niej także warzyw i serów. Do naturalnego chlebka pita świetnie pasują warzywa takie jak: sałata, pomidor, papryka, cebula czy ogórek, choć wybór dodatków tak naprawdę zależy od nas samych. Każdy powinien odnaleźć połączenie, które mu najbardziej odpowiada. Jeśli chodzi o sery, z którymi można podać chlebek pita to są to np. ser kozi czy feta.
Z ciekawych propozycji podania greckiej pity warto wspomnieć o nowym sposobie wykorzystania, jakim jest wykonanie chipsów. W celu ich przygotowania rozdziela się ciasto i obsypuję przyprawami, a później piecze w piekarniku. Jest to ciekawy zamiennik dla wysokokalorycznych chipsów ziemniaczanych, które niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie.
W internecie można znaleźć wiele przepisów nie tylko na przygotowanie samego naturalnego chleba pita, ale również na różnorodne farsze lub propozycji podania. Z pewnością każdy znajdzie to, co mu najbardziej odpowiada. Właśnie na tym polega, m.in. sukces pity – różnorodność i wiele możliwości na jej zjedzenie. Jeśli chcemy przyspieszyć proces przygotowania chlebka greckiego, bez problemu można go kupić w praktycznie każdym supermarkecie. Jednak w tym przypadku zawsze warto sprawdzać skład. Jak wspomniano wcześniej, tradycyjna pita powstaje z czterech składników. Reszta, najczęściej działa na zasadzie różnego rodzaju ulepszaczy i konserwantów, co obniża jakość tego pieczywa.
Jak przechowywać chlebek grecki?
Samodzielnie zrobiona pita lub taka kupiona w zaufanym sklepie, która jest przechowywana w dobrych warunkach, może zachować świeżość od 4 do 7 dni. Idealnymi warunkami do przechowywania naturalnego greckiego chlebka są: temperatura pokojowa, pudełko na chleb, papierowa torba czy lniany worek. Pita powinna mieć dostęp do powietrza (w celu pozbycia się nadmiaru wilgoci), ale nie za duży. Całkowicie odsłonięta może bardzo szybko wyschnąć i stwardnieć. Chleb grecki można też bez obaw zamrozić, potem wystarczy go jedynie odgrzać w piekarniku. Tym samym jest to posiłek, który można bardzo szybko przygotować. Pozwala to na ugoszczenie niezapowiedzianych gości czy jest to świetny sposób na łatwą przekąskę, czy obiad. Ale świetnie sprawdzi się również jako danie na każdą inną porę dnia. Dobrym pomysłem może okazać się również zabranie naturalnego chleba pita ze sobą w pudełku czy to na uczelnię, czy to do pracy. W zależności od dodatków chlebek pita może być pełnowartościowym posiłkiem, który dostarczy energii na nawet bardzo zabiegany dzień. Sam w sobie jest produktem niskokalorycznym, ale bardzo łatwo podbić jego wartość odżywczą.
Do tych wszystkich sposobów doskonale sprawdzą się pity przygotowane przez naszą firmę. Smacznego!