Chleb arabski to rodzaj pieczywa popularnie nazywany pitą. Do zrobienia chleba arabskiego potrzebujemy jedynie czterech składników, mianowicie: mąkę, wodę, drożdże oraz sól. Wypiekany jest w bardzo wysokich temperaturach, co doprowadza do powstawania tak zwanych kieszonek w środku. Służą one do wypełniania chleba dodatkami. Chleb arabski wykorzystywany jest w kuchni śródziemnomorskiej, bałkańskiej i arabskiej. Dowiedz się czym jest chleb arabski, jak smakuje oraz z jakimi daniami go łączyć. Sprawdź!

Z czym jeść chleb arabski?

Sposoby podawania chleba arabskiego są bardzo różnorodne. Począwszy od mięsa, warzyw, sosów, hummusu i wielu innych. Jednak to czym wypełnimy środek zależy od rejonu. Wszyscy, którzy uwielbiają kuchnię grecką lub turecką zdecydowanie potwierdzą, iż chleb arabski powinien być wypełniony farszem z dużą ilością mięsa należycie doprawionego i usmażonego na ruszcie. W zależności od upodobań może to być mięso wieprzowe, wołowe czy też z kurczaka. Alternatywą dla mięsa z pewnością będą warzywa – najczęściej sałata, pomidory, papryka i czerwona cebula, a także sery – kozi oraz feta. Istotnym dodatkiem do chleba arabskiego, o którym warto pamiętać jest sos tzatziki. Świetnym połączeniem z chlebem arabskim będzie również hummus, czyli pasta z ciecierzycy. Z pity można zrobić tosty, a nawet wykorzystać ją jako spód do pizzy. Ciekawą alternatywa są chrupiące chipsy pita, które powstają po upieczeniu i pokrojeniu chleba arabskiego.

Jak smakuje chleb arabski?

Chleb arabski składa się z zaledwie czterech składników: mąki, wody, drożdży oraz soli. Z tego powodu jest zdrowym daniem i jak wiadomo bardzo różnorodnym. Sam smak chleba arabskiego jest specyficzny, ale zarazem podobny do polskiego chleba. Jednak istotną różnicą pomiędzy zwykłym chlebem, a chlebem arabskim jest brak zakwasu w picie. Sprawia to, iż nie jest ona kwaśna, tylko przeciwnie – bardzo delikatna. Warto wspomnieć również o rozmiarach chleba arabskiego, ponieważ to również jest odmienna kwestią. Chleb arabski można nabyć w wielkości od 16 – 33 cm średnicy. Jeśli chodzi o jego przechowywanie to chleb arabski lubi ciepłe pomieszczenia, w których będzie zdatny do spożycia przez około 5 dni. Istotny jest fakt, iż można poddać go procesowi mrożenia.

chleb arabski co to

Skąd pochodzi chleb arabski?

Pierwszy raz spotykając się z chlebem arabskim zadamy sobie pytanie skąd on tak właściwie pochodzi i dlaczego jest w naszym kraju popularny. Chleb arabski pochodzi prawdopodobnie z Syrii, a korzenie ma w prehistorycznych podpłomykach Bliskiego Wschodu. Jest najstarszym rodzajem chleba, który został przygotowany przez człowieka. Nie wymagało to specjalistycznych narzędzi czy pieców, dlatego obecnie jest tak prosty w przygotowaniu. Z różnych źródeł wynika, iż jako pierwsi chleb arabski przygotowywali Beduini formując płaskie, okrągłe placki z ciasta składającego się z samej mąki oraz wody, a następnie piekli go nad ogniem. Chleb arabski przybiera także inne określenia, między innymi chleb libański, syryjski oraz pita. Słowo pita pochodzi z języka greckiego i oznacza płaski placek. Jednak bardzo prawdopodobny jest fakt, iż wywodzi się z języka starogreckiego, od słowa pektos, co oznacza solidny.